Finlandiya-Helsinki 

Eğer İsveç’te yaşayan biriyseniz, Vikingline, Birka, Tallinnksilja gibi büyük yolcu gemileri ile Stockholm’den Baltık ülkelerine; Estonya Tallin, Letonya Riga, Rusya’daki St. Petersburg’a Finlandiya Helsinki ve günü birlik ise Helsingfors, Åbo, Åland gidebilirsiniz. Daha önce Estonya Tallin’de bulunmuş biri olarak bu sefer paskalya tatilimi Helsinki ‘de değerlendirmeye karar verdim. Vikingline 40 saat sürecek bir yolculuk olacaktı. Akşam üzeri 16.00 da gemi hareket etti ve ertesi sabah saat 10.00’ da Helsinki’deydim. Gece boyu süren gemi yolculuğu biraz sarsıntılıydı. Mideniz bu tarz yolculuklara hasas ise ilaç almanızı ve çok yememenizi öneririm.

Stockholm’den biraz daha soğuk, karlı ve gri havasıyla selamladı Helsinki. İlk dikkatimi çeken şey bir başkentte göre oldukça boş olan sokakları ile kendimi tuaf hissettirdi. Sanki başkette değilde bir ilçede yürüyormuş gibiydim.  İlk başlarda soğuk ya da tatil ye düşündüğüm bu insan kıtlığı durumun aslında yarım milyon kişinin burada yaşadığı gerçeği ile anlamış oldum. Koca sokaklar az insanla birleşince,kendinizi yalnız hissettiren bir şehir yaratmış. Limandan sonra görülmesi gereken başlıca yerleri gezmem 3 saatimi aldı. Belli başlı görülmesi gereken yerler dışında fazlada yapacak birşey bulamadım açıkçası! Stockholm’e kıyaslanınca oldukça sıkıcı buldum açıkçası! Stockholm ‘deki tüm müzeleri gezmek bir ayınızı alır. Ayrıca Stockholm başkentliğin hakkını veriyor diye düşünüyorum. İlk durağım ‘Uspenki Katedrali’Rus mimarisini ilk görüşte hissediyorsunuz. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yer alan Ortodoks katedralidir. Katedral Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından tasarlanmış olup, mimarın ölümünün ardından 1862-1868 yılları arasında yapılmıştır. Benim ziyaretim sırasında kilise töreni vardı. Oldukça ilginç bir tören olduğunu söyleyebilirim.

Daha sonraki durağım Helsinki meydanı olduğu yerden merdivenlere çıkararak girilen Helsinki kadetrali belki de dünyadaki en sade ibadet yeri olabilir! Roma, Vatikan ı ziyaret etmişseniz bu sadelik karşısında birazcık şaşıracaksınız. İşte karşınızda tertemiz duvarlarıyla Helsinki kadetrali! 

Sürekli ibadet yerlerini gezmiş olabilirim zaten kendine tipik kiliseleriyle Helsinki tuaf bir yer! Aslında ateistliğin bu kadar fazla olduğu ülke olan Finlandiya’nın geçmişinde dine bu kadar para yatırmaması olabilir! Sıradaki kilise yine kendine tipik mimarisi ile Rock Church, kaya kilisesi yine oldukça sıra dışı! Lutheryan kilisesi olan bu ibadet yeri koca bir kayayı içine inşa edilmiş, duvarların yine bu orijinal kayayı görebileceğiniz hoş bir yer! 

Ben tavanına bayıldım, uzay mekiği gibi! ❤️ 

Buda kilisenin dışından görünüşü! 

Biraz mola vermek için kahve içmek güzel bir fikir olabilir! Adım başı kahce dükkanları görüceksiniz. Dünyanın en çok kahve içen ülkesinde bu şaşılacak birşey değil sanırım! 

Bu London Eye gibi Helsinki de böyle dönme dolap varmış.. Tabi yazın gelenler için güzel bir yapılacaklar maddesi olabilir! 

Gemiden Finlandiya manzarası… 

Bu tatlı yorgunluk güzel bir kokteyl hak ediyor… Şimdi gemi barında dinlenmek biraz müzik dinleme vakti, yoksa gemi yolculuğun ne önemi var! Başka bir gezide görüşmek üzere hoşçakalın! 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.