Fika Nedir?

Fika isvecte günlük konuşmada kahve molası anlamına İngilizcedeki ‘to have coffee’ gibi. İsveç’e geldiğinizde en çok duyacağınız kelimelerden biri. Vill du ta en fika ? Fikanın fiil hali att fika, fikar, fikade, fikat ‘tır. Isveç kahve üretmeyip ama dünyada en çok tüketen ülkeler arasında başlarda gelmektedir. Sadece kahve değil çayı ve çocuklar için saft dedikleri meyvelerden yaptıkları şerbetlerde en çok tüketilenler arasında. Ve en önemlisi içeceklerin yanında yedikleri enfes tatlılar.
Mesela kanelbulle dedikleri tarçınlı çörekleri çok meşhurdur. Öylesıne önem veriyorlar ki 4 ekimi Kanelbullens dag( tarçınlı çörek günü) diye kutluyorlar. O gün herkes evinde bu enfes çörekleri yiyip kutluyor bu günü ve bir sürü bunun gibi kutladıkları günleri var daha fazlasını öğrenmek için linki tıklayabilirsiniz.

http://www.norrmejerier.se/recept/arets-matdagar

Fika-coffee-and-cinammon-bun

Bunun yanında sayamayacağım o çok kadar lezzetli bol şekerli tatlıları var ki elimden geldiğince bunların tariflerini vermeye çalışacağım. Ama benim bir numaralı tatlım budapestrulle dedikleri tatlının hastasıyım. Burada tarifini verdiğim link var ve mutlaka denemelisiniz! Budapeşte Tatlisi ( Budapestrulle) İsveç tatları…!

İsveç’te yeni dostlar edindiğinizde size buluşalım mı demezler fika yapmak ister misin diye sorarlar yani o derece ilişkileri güçlendiren bir kelimedir. İş yerlerinde mutlaka fika molası verilir. Sürekli fika yapmak için bahane arayan bir millettir ama sevimlilerdir. Diğer sevimli tatlıları gibi…
Hadi beş çayına şimdi !

İsveç hakkımda daha çok bilgi içim buyrun buraya! 🙂

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

7 kommentarer Lägg till din

  1. ceylanblt skriver:

    İştah açıcı görünüyor.

    Gillad av 1 person

    1. Isveç'te hayat skriver:

      Oldukça 🙂

      Gilla

  2. Nazlı Şenol skriver:

    Merhabalar, sizi bulduğuma çok mutlu oldum ne tesadüftür ki gelecek hafta Stockholm’e gidiyorum zaten uzun zamandır bu eşsiz ülkeye gitmek için can atıyordum. Sizi artık takipteyim, sevgiler…

    Gillad av 1 person

    1. Isveç'te hayat skriver:

      Harika! Yardımcı olabileceğim bir konu olursa lütfen bana yazın.. Sevgiler…

      Gilla

  3. Dilek skriver:

    Merhabalar. Şu yazıyı okuyunca insan ister istemez üzülüyor kendi memleketine bakıp… Yazı için teşekkür ederim. İsveç hakkında daha fazla bilgilendirici yazı görmek umuduyla. Yolunuz açık, her şey gönlünüzce olsun.

    Gillad av 1 person

    1. Isveç'te hayat skriver:

      Çok teşekkür ederim!! 💕

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.